Malware nađen na 38 novih android uređaja !(?)

Malware nađen na 38 novih android uređaja !(?)

Nije prvi slučaj, da su novi Android telefoni isporučeni sa prethodno instaliranim aplikacijama koje tajno prenose podatke korisnika, ka nepoznatim licima.

U novembru, istraživači su pronašli tajni program instaliran na stotine hiljada Android uređaja proizvođača BLU. Nekoliko dana kasnije, poseban istraživački tim otkrio je drugačiji program na više od 3 milijona Android uređaja od drugih proizvođača. Cilj ovih programa jeste da pruži da pruži informacije o korisniku uređaja ka nepoznatim osobama..

U izvještaju koji možete naći na ovoj lokaciji (Preinstalled Malware Targeting Mobile Users) koje je objavio Check Point Software Technologies, inače proizvođač mobilnih aplikacija za prevenciju od prijetnji, objavljeno je da je na više android uređaja pronađena zlonamjerna aplikacija koja nije bila dio službenog operativnog sistema telefona već su dodani negdje u lancu isporuke do krajnjeg korisnika.

Većina ovih zlonamjernih aplikacije su “info kradljivci” i programi koji prikazuju reklame na telefonima. Jedan maliciozni program prikazuje reklame (pod nazivom “Loki”), i uzima mnogo velike resurse na telefonu i tako inficira uređaj.dok druga aplikacija (ransomware poznat kao “Slocker”), koristi Tor za prikrivanje identiteta svog operatora.

Zaraženi uređaji su:

Galaxy Note 2
LG G4
Galaxy S7
Galaxy S4
Galaxy Note 4
Galaxy Note 5
Galaxy Note 8
Xiaomi Mi 4i
Galaxy A5
ZTE X500
Galaxy Note 3
Galaxy Note Edge
Galaxy Tab S2
Galaxy Tab 2
Oppo N3
vivo X6 plus
Nexus 5
Nexus 5X
Asus Zenfone 2
LenovoS90
OppoR7 plus
Xiaomi Redmi
Lenovo A850

Ovaj izvještaj pokazuje, zašto nikad nije loša ideja za skeniranje Android uređaj za malware, posebno ako je uređaj kupljen ne certificiranim kanalom. Renomirani malware skeneri kao što je Malwarebytes su odgovar na večinu vaših problema.

Besplatan Malwarebytes za vaš mobilni uređaj, možete preuzeti na ovoj lokaciji: Take your anti-malware protection to go.

Close Menu