Konačno snaga – AMD

Konačno snaga – AMD

Zvanično predstavljanje AMD Ryzen procesora se desilo 2. marta – AMD se nakon 6 godina vratio u igru

Lansiranje Ryzen-a označava AMD-ov povratak na mainstream i tržište procesora za entuzijaste nakon nešto dužeg vremena.
Ovo je dovelo do toga da je Intel dobio jako veliki udio na CPU tržištu, praktički monopol. Međutim, AMD Ryzen ima dobre šanse da vrati dobar dio tržišnog udjela od Intela.

Ryzen linija procesora ne samo da nastoji parirati Intelu u pogledu performansi, nego također ima za cilj biti konkurentnija u smislu cijena.

AMD je ponudio cijeli niz procesora, međutim prva runda AM4 matičnih ploča imaju samo proizvode bazirane na X370 i B350 čipsetu.

AMD Ryzen 7 linija ima najbržu “X” varijantu u postavi. Ovaj procesor je poznat kao AMD 7 1800X procesor te ima 8 jezgri i 16 thread-ova. Ovaj model radi na osnovnoj frekvenciji od 3,6 GHz i Boost frekvenciji od 4,0 GHz.

Naredna u nizu je AMD Ryzen 5 serija koja je mješavina modela sa 6 jezgri i sa 4 jezgre sa SMT. Serija Ryzen 5 ima AMD Ryzen 5 1600X koji je najbrži od 6-jezgrenih modela. Ovaj model ima frekvencije konfigurirane do osnovnih 3,3 GHz i do 3,7 GHz Boost.

Ryzen 5 1400X je najbrži model sa 4 jezgre i 8 thread-ova. Frekvencije procesora su od osnovnih 3,5 GHz i 3,9 GHz Boost.

Zadnja u postavi je Ryzen 3 serija koja ima obične quad-core modele bez SMT podrške. Serija Ryzen 3 ima modele koji jedini nemaju SMT podršku i oni su entry-level modeli koji su dizajnirani da se natječu protiv Intel Core i3 i Pentium serije procesora.

Novi procesori su dostupni sa novim standardnim hladnjacima. AMD je ponudio ove hladnjake kao tri posebna modela. Oni uključuju Wraith model koji je dizajniran da nosi toplinska opterećenja preko 95W tako da XFR (Extended Frequency Range) značajka može preuzeti punu korist od viših frekvencija. Drugi modeli su za 95W i 65W, koji su dizajnirani za ostatak postave.

Svi Ryzen procesori imaju otključani dizajn koji omogućava overclockerima da imaju korist od toga. Novi procesori imaju podršku svih većih proizvođača CPU hladnjaka koji će ponuditi potrebne AM4 setove za montažu sa svojim hladnjacima sa podrškom za nove sockete.

Što se tiče same platforme, AM4 X370 je vrh ponude. Osim budžetskih B350 i A320 čipseta, X370 čipset nudi više PCI-e staza i povećane mogućnosti za pohranu/povezivanje.

Fanovi AMD-a i mnogi PC igrači su čekali toliko dugo na ovaj trenutak kada su se novi Ryzen procesori zvanično predstavili i nadamo se da se čekanje potpuno isplatilo.

Close Menu