Koja je razlika između Anti-virusa i Anti-Malware ?

18xp0ipgau41hjpg

Antivirus je logično anti-virus , ali postoje i druge vrsta zlonamjernog softvera. Dakle … postoje i programi koji čine drugu vrstu prijetnji, kao što su malware, spyware, adware i drugi razni zlonamjerni programi. I kako se onda zaštiti od ovih programa ?

Možemo  svako veće skenirati računar ali to ne znači da su virusi i drugi malwari nestali zauvijek. Oni su tu, mnogo spretniji u namjeri da zaraze vaše računalo. Sa vedrije strane, uz  malo dobre volje i malo boljim razumijevanjem onoga protiv čega se borimo  i uz prave alate, možemo čuvati stvoj PC sigurnim.

Počnimo sa razlikama između “virusa” i “malware”. Virusi su posebna vrsta zlonamjernog softvera (dizajniran da kopira i širi), dok je malware širok termin koji se koristi za opisivanje svih vrsta neželjenih ili malicioznih kodova. Malware može uključivati viruse, spyware, adware, nagware, trojanace, crve, itd. Anti Malware, je veoma širok pojam koji uključuje viruse tako da nije jasno koje se prijetnje pokrivaju, pa smo krenuli da saznamo koji alat da koristimo za koje prijetnje, i tome kako se zaštitiomo

Mnogi ljudi misle da ih njihov antivirus štiti od malwara, međutim, to baš i nije tako. Naime, postoji mnogo antivirusnih programa za Windows ali ni jedan od njih nije savršen. Virusi su bili izuzetno “popularni” u 90-im godina, koji je, kada je pojam “Antivirus” postao uobičajen, ali danas virusi su u manjini kada je u pitanju malware. Trenutno, postoji nekoliko virusa na slobodni koji se razvijaju i šire, (Sality i Virut). Mnogo češći od virusa su malwari u obliku trojanaca, crva, backdoorsa, exploits, adware, i PUP (potencijalno neželjeni programi), koji mogu uključivati komunikaciju sa klijentom udaljenim desktopom i otkrivanjem lozinki.

Fokus web kriminalaca je pomak a samim time se i malware promijenio. Kriminalci danas vide priliku da ukrade lične podatke, uključujući kreditne kartice i bankovne podatke, lozinke i informacije kao što su kućne adrese, brojeve telefona, pa čak i imena članova porodice. Kriminalci mogu, na primjer, maliciozni kod,  distribuirati u obliku trojanca. Trojanac može prikupljati lične podatke koji se mogu prodati kriminalnim organizacijama koje onda mogu ukrasti novac direktno od žrtava sa bankovnog računa.

Kada pitate proizvođače antivirusnih programa, od čega štite svoj korisnike, oni će vam reći da štite od virusa, malware, uključujući i trojanaca, crva, spyware, rootkits, i keyloggers. Međutim nivo zaštite uveliko zavisi od specifičnosti proizovoda koji koristite tj. ako ste prešli na skuplje proizvode, možete dobiti dodatnu zaštitu kao što je zaštita Facebook ili Twitter naloga, zaštitu od krađe identiteta, Cloud backupa i još mnogo toga. Međutim, nije jasno da li će vas zaštiti od nekih iznijansiranije prijetnji kao što su zero day exploit, programima kojima ste dozvolili pristup računaru ili propuste brownsera koji koristite. Ako razmišljate o premium proizvodima, najbolje je da pročitate opis za softverski paket koji kupujete. Većina antivirusnih kompanija može da zbune i natjera vas da kupite najskuplji paket, jer mislite da nudi najviši nivo zaštite, kada to u nekim slučajevima može samo uključivati gomilu funkcija koje vam ne trebaju.

Jedan od naših omiljenih anti-malware alata Malwarebytes ima za cilj da otkrije koliko je moguće više, malware. Međutim, njihov fokus nije na one klasične prijetnje kao što su virusi i crvi, Malwarebytes Anti-Malware lovi najčešće zero-day ili nula-satne malware. Zero-satni malware može biti bilo koji tip malvera tamo gdje tradicionalni antivirusni proizvodi imaju duže vrijeme otkrivanja, tako da je to dodatna mjera sigurnosti za zaštitu korisnika od malvera. Većina nula-satni malware se distribuira u drive-by exploita ili čak preko računa kao što su Facebook, Twitter ili Skype. Neki od najčešće otkrivenih malwara koji Malwarebytes otkriva su Zeus bankar Trojan, Reveton ransomwarea i druge vrste ransomwarea koje pokušavaju da iznude korisnicima da plaćaju velike naknade, kao i niz lažnih antivirusnih softvera, koje obično dopuštaju da se instalira dodatni malware.

Počeli su i sa otkrivanjem onoga što nazivamo “potencijalno neželjeni program” (PUPS). PUP se obično odnosi na adware ili druge vrste softvera koji zaista ne ćine ništa, osim što uspore sistem i bombarduju vas reklamama.

Fokus MalwareBytes nisu stariji tipovi malwarea, koji nisu viđeni već nekoliko godina. Na taj način, je mnogo veća učinkovitost ka ciljanju na nove malvere koji se stalno mijenjaju i predstavlja najveću opasnost za prosečnog korisnika, koji se suočava sa mogućim napadima direktno sa weba, a ne iz drugih izvora. U isto vrijeme se savjetuje korisnicima da koriste Malwarebytes uz antivirus, koji će u toj kombinaciji zaštititi računar od starih kao i novih opasnosti

Da pojednostavimo, Malwarebytes ima za cilj da zaštiti od svih način malware, ali virusi i starije prijetnje nisu uključeni, tu zaštitu preuzima aktivni antovirusni softver.

Dakle, evo zaključka: Predlažemo da instalirate jedan sigurnosni alat (poželjno F-Secure, naš omiljeni) koji skenira računar na sve poznate viruse, mali je i kompaktan, ne zauzima puno radne memorije, zatim, postavite još jedan anti-malware alat (kao što je Malwarebytes Anti-Malware) koje možete povremeno koristiti na zahtjev kako bi bili sigurni ništa prošlo ili je zanemareno od strane antivirusnog programa. Sa ovom kombinacijom, vi ćete biti kvalitetno zaštićeni.

Neki stručnjaci za bezbjednost govore da 2017 godina, može biti najveća opasnost od malware ikada, tako da, samo zato što na večernjim vijestima ne govori o tim prijetnjama,  ne znači da one nisu problem. Šta god da odlučite, ne pretpostavljajte da vas antivirusni  program štiti od zlonamjernog softvera.